maandag 16 november 2009

houtsnijden met Jón Adólf Steinólfsson

Afgelopen week ben ik in contact gekomen met de bekende IJslandse beeldhouwer, Jón Adólf Steinólfsson.
Hij wil graag in Europa trainingen verzorgen en samen met zijn Nederlandse vriendin Karin Gorter komt hij komende zomer naar Tsjechië.
Hij komt hier workshops twee dimensionaal houtsnijden verzorgen.
Het globale programma dat hij nu voorstelt is:
Als eerste gaat u gezamenlijk het bos in om een of meerdere stuk(ken) (dood) hout uit te zoeken dat u aanspreekt en waar u mee zult gaan werken. In de hier omringende bossen is zowel naald- als loofhout te vinden. Zo leert u de omgeving kennen en kkot u in aanraking met de vormen die u inspireren.
Vervolgens zult u bekend gemaakt worden met het gebruik van het gereedschap. De manier om deze vast te houden en er mee te snijden en gutsen. Hieraan wordt ongeveer een dagdeel besteed.

Op basis van deze kennis zult u een twee dimensionaal stuk gaan snijden/gutsen. Indien u iets geoefender bent is het misschien mogelijk om een drie dimensionaal stuk te maken, een organische vorm.

Uiteraard kan het programma op verzoek worden aangepast.

De 4workshopdagdelen hopen we te combineren met een tentoonstelling van wat werk van Jón. Eind augustus wordt in de regio tevens een houtsnijfestival gehouden. Meerdere kunstenaars zijn daar aan de slag met hun specifieke manier van werken. Dit varieert van een kettingzaag tot gutsen en figuurzagen. Opgeluisterd door muziek en lekkers te eten, is dit een gezellig feest.

We hopen u hier eind augustus te begroeten. Exacte data en kosten worden nog bekend gemaakt via deze weblog.

Workshop two dimensional carving with the well known Icelandic sculptor, Jón Adólf Steinólfsson.
Program:
The first thing you do is going into the forrest together and find yourself one or more pieces of wood that attract you and where you will work with.

Next you will get aquinted with using the tools. The way to hold them and to use them for carving. This will take approximately half a day.

In the continuation of this workshop you are going to carve a two dimensional piece. In case you are a little more experienced than there is a possibility to make a three dimensional piece, an organic form.

There is always the posibility to make adjustments to the program.

Information
about the learning centre:  http://www.arrangement-in-tsjechie.com/